Δημήτριος Πλάτωνος Σεμελάς (1884 – 1924)
Ο Δημήτριος Πλάτωνος Σεμελάς γεννήθηκε στις 2/14 Μαΐου του 1884, στη Σηλυβρία της Θράκης και σπούδασε στη Γαλλική και την Εμπορική Σχολή της Κωνσταντινούπολης.
Αμέσως μετά (~1900), λόγω οικονομικών δυσκολιών,  πήγε στο Κάιρο της Αιγύπτου για να εργασθεί. Παράλληλα ασχολείται με την μελέτη του αιγυπτιακού πολιτισμού για να αναδείξει στη συνέχεια  άγνωστες πτυχές του.
Σε ηλικία περίπου 19 ετών, μέσα από σοβαρά  πνευματικά βιώματα, μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου και αρχίζει να σπουδάζει Ιατρική. Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του ανακαλύπτει με τρόπο υπερβατικό την ιδιαίτερη αποστολή του, που συνίσταται στην αναβίωση του έργου της κοινωνικής αναγέννησης της ανθρώπινης κοινωνίας. Την αποστολή αυτή αναλαμβάνει και υπηρετεί μέχρι το τέλος της ζωής του (1924) με πλήρη αυταπάρνηση.
Το 1910, ο Δημήτριος Σεμελάς βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου συναντά το ζεύγος Ευγενίου Dupré και Μαρίας Routchine που είχαν έρθει από τη Γαλλία και συνδέεται μαζί τους με βαθύτατους πνευματικούς δεσμούς.
Το 1914, ο Δημήτριος Σεμελάς συστήνει το «Συμβούλιο της Αδελφοποιΐας», συγκεντρώνοντας γύρω του επτά συνεργάτες και σχεδιάζει τον «Παγκόσμιο Κώδικα», ‘χάρτη’ αρχών και ιδεών για μια παγκόσμια κοινωνική αναδιοργάνωση και αναγέννηση.
Από  το 1910 συνεργάζεται στενά με την Μαρία Routchine για την ίδρυση του Τάγματος του Κρίνου και του Αετού
Μετά τον θάνατο της Μαρίας Routchine (1918), ο Δημήτριος Σεμελάς αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Τ.Κ+Α.
Συνενώνει σε αυτό και το δικό του έργο και το ανασυστήνει  σε νέα καταστατική βάση (1919), σύμφωνα και με τις θελήσεις της ιδρύτριας.
Για πέντε συνεχή χρόνια εργάζεται για το Τ.Κ+Α, εκπαιδεύοντας προσωπικά τους μαθητές του και πλουτίζοντάς το με πρωτότυπες και εμπνευσμένες διδασκαλίες, νομοθεσίες και μυσταγωγικά τυπικά.
Το σώμα του Δημήτριου Σεμελά, καταπονημένο από την υπερεντατική εργασία, αλλά και από μια βαριά χρόνια φυματίωση, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σανατόριο του Durtôl της Γαλλίας, στις 6 Αυγούστου 1924, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 9 Αυγούστου στον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι.
Όρισε ως διάδοχό του στην ηγεσία του Τάγματος του Κρίνου και του Αετού, με γραπτή διαθήκη, τον Ευγένιο Dupré, ο οποίος συνέχισε με αφοσίωση και συνέπεια το μυητικό και κοινωνικό έργο του Τάγματος.
Το Τ.Κ+Α, μέσω κανονικής διαδοχής, ευρίσκεται σε λειτουργία μέχρι σήμερα.