Marie (Μαρία) Routchine-Dupré (1883-1918)
Η Μαρία Routchine γεννήθηκε στην Οδησσό την 25η Νοεμβρίου 1883. Σε πολύ μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Παρίσι, όπου και εγκαταστάθηκε (1885).
Σε ηλικία 15 ετών έμαθε να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει και ειδικεύτηκε στη μελέτη των λουλουδιών. Ζωγράφιζε λουλούδια με αγάπη και αργότερα τα μελέτησε τόσο πολύ που γνώριζε όλες τις ποικιλίες με λεπτομέρεια. Η ζωγραφική των λουλουδιών έγινε το επάγγελμά της.
Από πολύ νωρίς, εκδήλωσε την αγάπη της για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα για την κοινωνικά καταπιεσμένη γυναίκα, η οποία ήταν διαρκές αντικείμενο του ενδιαφέροντός της. Και ήταν ακριβώς αυτή  η λαχτάρα, από αγάπη για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, που οδήγησε τη Μαρία να λάβει από ανώτατη πνευματική πηγή νέα αποκάλυψη αληθειών, τις οποίες κατέγραψε, οργάνωσε και  προσέφερε στην ανθρωπότητα με το έργο της.
Συνδέθηκε (1906) με τον Ευγένιο Dupré, Γάλλο μηχανικό σχεδιαστή, με τον οποίο παντρεύτηκαν στο Κάιρο της Αιγύπτου (1908), όπου και εγκαταστάθηκε πλέον οικογενειακώς. Στο Κάιρο, οι Dupré συνάντησαν (1910) τον Δημήτριο Σεμελά και ανέπτυξαν βαθύτατους πνευματικούς δεσμούς και συνεργασία μαζί του.
Μετά από  αλλεπάλληλες πνευματικές συλλήψεις, κατά την περίοδο 1913-1915, η Μαρία διαμόρφωσε την προσωπική της δοξασία, υποδεικνύοντας τα αίτια, αλλά και τη θεραπεία της ανθρώπινης δυστυχίας, ατομικής και συλλογικής. 
Για την διαχείριση και πραγματοποίηση της κρίσιμης αυτής συλλήψεως, η Μαρία ίδρυσε το Τάγμα του Κρίνου και του Αετού, στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 6/19 Ιανουαρίου 1915 με την συμπαράσταση του Δημητρίου Σεμελά και ενώπιον τριών μαθητών της και μαρτύρων της επίσημης εκείνης πράξεως.
Αμέσως μετά (4 Φεβρουαρίου 1915), επέστρεψε στο εμπόλεμο Παρίσι, όπου ο σύζυγός της Ευγένιος ήταν στρατευμένος, απ’ όπου πλέον εργάζεται ακατάπαυστα μεταδίδοντας εξαιρετικά εμπνευσμένες διδασκαλίες προς τους μαθητές της στο Παρίσι, το Κάιρο και την Αθήνα.
Με τον πρόωρο θάνατό της, από βαριά και σύντομη ασθένεια, στο Παρίσι την 30η Ιανουαρίου 1918, σε ηλικία μόλις 34 ετών, η Μαρία Routchine-Dupré άφησε στην ανθρωπότητα ένα εξαιρετικά σημαντικό για την εποχή μας πνευματικό έργο. Το έργο αυτό συμπλήρωσε στη συνέχεια (1919-1924) ο Δημήτριος Σεμελάς, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο Τ.Κ+Α.